M. LAJČÁK: Model spoločných rokovaní vlád sa nám osvedčil

20.01.2014 Bratislava

Bratislava 20. januára (TASR) - Slovensko plánuje uskutočniť nielen spoločné zasadnutie vlád s Českou republikou (ČR), ale aj Rakúskom. V rozhovore pre TASR to potvrdil slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák. "Je to model, ktorý sa nám veľmi osvedčil," vysvetlil.

Prioritou rokovaní budú projekty, ktoré sa týkajú vzájomného prepojenia krajín, infraštruktúry, ale aj skvalitnenia života občanov. S ČR sa takéto zasadnutie už uskutočnilo, a to koncom októbra 2012 v Uherskom Hradišti a v Trenčíne. Premiér Robert Fico nedávno avizoval, že najbližšie by sa malo zrealizovať na prelome februára a marca. Presný termín ešte nie je stanovený, čaká sa aj na zostavenie a potvrdenie nového českého kabinetu. "Je záujem z jednej aj z druhej strany, pretože prvé spoločné zasadnutie bolo veľmi obsažné a konkrétne, pričom sa chceme takto stretávať každoročne," priblížil Lajčák.

V prípade Rakúska ide o novinku, pričom sa nestretne celá exekutíva, ale len niektorí určení ministri, ktorí majú rovnakú agendu. V podstate ide o podobný model, ako pri Maďarsku. V júli minulého roka predstavitelia exekutív diskutovali v Budapešti o dvojstranných projektoch v oblasti infraštruktúry a cezhraničnej spolupráce v kontexte intenzívnejšieho využívania eurofondov na roky 2014 až 2020. "O ďalšom termíne sa zatiaľ nehovorilo, ale nebola to vnímané ako jednorazová akcia," avizoval minister.

Na zasadnutí vlád SR a Poľska sa koncom vlaňajšieho marca v Poprade hovorilo hlavne o príprave spoločnej kandidatúry na usporiadanie Zimných olympijských hier v roku 2022.
 

Vyberte región